Thursday, 12 December 2013

Kerana Amanah Itu yang Tergalas Di Bahu..


Bismillahirrahmanirahim...
Ya Allah, jadikanlah kecintaan kami kepada ilmu sedalam lautan-Mu yang paling dalam. 
Berkatilah kami dengan ilmu yang bermanfaat untuk dunia dan akhirat kami, dan jauhkanlah kami daripada ilmu yang membawa kami lebih jauh daripada-Mu.
Jauhilah kami dari sifat malas, dan berikanlah kami kekuatan untuk menempuhi cabaran dalam mencari ilmu-Mu ya Allah.

Ya Allah, kami datang ke sini kerana-Mu Ya Allah.
Segala kesusahan, segala kesulitan ini hanya kerana-Mu, 
Kau terimalah usaha kami, dan berkatilah hidup kami dengannya.
Amin ya rabb.



Mengapa engkau belajar?
"Kamu belajar adalah untuk memberi khidmat kepada seluruh ummat.
Dan kamu belajar untuk berkhidmat untuk Islam."

Dear myself, 

Go and seek knowledge as much as you can. Only with knowledge you will learn bout Him better, and you learn to serve Him better. Seek for knowledge, and use it well to be closer to Him. Its ok to struggle a bit on the way. That's a normal process. As long as you are willing to strive hard and have a pure intention for Him, He will always be there for assisstance. Have faith.

And don't forget to serve the ummah. You have great responsibilities there. There must be good reasons why Allah put you in this career. And this is one of the great reasons. He's giving you good firm ground, a chance, an opportunity to thank Him, by serving the ummah. And may He purify your heart, and may you be a better servant to Him, and only Him.

Love,
Me

Thursday, 5 December 2013

Jodoh..

Dulu masa tingkatan-tingkatan dulu, bila tengok muka kawan-kawan, selalu terfikir, apa perasaan eh bila tengok muka-muka ni dah kahwin? Masa tu tak boleh bayang, maklumlah, tak matang lagi.
Sekarang persoalan tu dah terjawab. 
Perasaan? Hmm.. Macam-macam. Tapi bukan nak komen pasal tu.
Nak cakap pasal jodoh.

"Eh, A kawen dengan orang lain la. Bukan dengan B."
"Eh, C dengan D la. Tak tahu plak diorang together."

Ada kawan tanya, kenapa Allah temukan kita dengan seseorang tu kalau dah dia bukan jodoh kita?
Sebab ada benda yang Allah nak ajar kita dari situ. 
Jawapan yang pendek, ringkas, tapi bermakna.

Bab jodoh memang antara perkara yang banyak jadi tanda tanya kita.
Kenapa itu, kenapa ini. 
Tapi percaya la.
Takdenya Allah buat sesuatu perkara sia-sia.
Kalau niat kita memang kerana Dia, 
InsyaAllah pertolongan tu datang bila-bila.

Tadi terbaca Hilal Asyraf punya post.
"Kahwin ni kerana Allah,
Bukan kerana orang yang kita suka.
Boleh jadi Allah tak bagi orang yang kita suka.
Sebabnya Dia nak bagi orang yang Dia suka."

Jadi yakin la. 
Biar Dia tak bagi apa yang kita mahu.
Sebab Dia lebih tahu apa yang kita perlu.

Wednesday, 4 December 2013

My first hero (and will always be)

I was chattering with my friend, Fiona, exchanging stories of our childhood, and giggling together, how funny it was, back almost 20 years ago (how time flies!) and how protective our dads were.  :)
Then suddenly she said,

"You know, I'm certain, everything they did were for our own good. That's for sure."
"Yup, I know." 
"When your father is old and isn't strong anymore like mine, when he unable to talk and express things like he used to be, you will miss those moments. I guarantee, you will."

I looked at her. There was sadness in her eyes.
I know what she meant. Well, I already miss him. :(




When the time comes, maybe I'm the one not letting go. :(

Thursday, 28 November 2013

This Is Why Paediatrics Is Not My Thing..

Today is my first day at the neonatal unit. After the ward round, I went downstairs to the special care unit for neonates. The first time I went in, I found that the situation is very different. Instead of beds and large monitors we usually see in ICU for adults, things are much more . . .  tiny here. I can see lots of cubicles here and there, with little monitors besides them. There are few women, sitting at the chair, looking sadly at the cubicles which contained their precious little ones. 



I headed to the centre of the room, where the nurses put all the medical charts of the patients here. My eyes caught the file that I'm looking for, a very interesting case I would say. A baby with Patau Syndrome, quite a rare disease, a very depressing one. Babies with Patau Syndrome do not only have congenital cardiac defect, cleft palate, polydactyly (got more than five fingers on one hand) and several other physical disabilities, but they also suffer from mental retardation and the life expectancy is also shorter.  From discussion with one of the doctors there, I came to know a more heart-breaking fact, that the baby is actually an IVF baby, which means the parents are very keen to have him. I decided to just watch them from far because it is too painful to even trying to put myself in their shoes. I just pray may Allah keep them strong.

Not willing to stay long in that area, I followed a doctor to see him do cannulation (putting a line to the vein for drug/fluid induction) to a baby. Since that the vein is very small, it was very hard for him to do it. They tried a few times but still couldn't get it right. 

Part of me was screaming, "Leave the baby alone!"
Another part was trying to rationalize things, "That's for his own good."

The baby was traumatize i guess since he pulled his leg away once my fingers set on it. Poor little thing! T_T

After wondering around, watching and observing each baby, I finally decided to leave. Emotionally challenged, emotionally drained. That's why being a paediatrician has never cross my mind. 

*sigh* 
Got to be emotionally strong tomorrow. A long day awaits. 
Please get better little ones. I can't stand watching more and more of you here.

Thursday, 21 November 2013

Cause after all those wings will take you up so high..


Chase your dreams
And remember me, sweet bravery
Cause after all those wings will take you up so high...
So bid the forest floor good-bye as you race the wind and
Take to the sky...



Believe in yourself.
And keep pushing to the limit.
Its not gonna be easy, 
But sure its gonna be worth it.
:)

Tuesday, 5 November 2013

A distant prayer. :)

This is what an Irish friend of mine send to me when she knows that I'm having a presentation tomorrow. ^^ Semangat bagi support. Thanks dear. :)


We always have good times sharing and discussing on Muslims and Catholic.
May Allah gives her hidayah one day, amin.

Now, need to get back to work.

Bismillahi tawakkaltu a'lallah.
May Allah ease. :)

Monday, 4 November 2013

For I Cannot Weaken If He Is With Me..

Sometimes I do feel lonely, even when I have everyone around me.
Sometimes I do feel exhausted when I had actually done nothing.
Sometimes I do feel like drowning.
Drowning in my own self, like a fish drown in an open sea.

Then I realise something.
I realise I need a cure, even when I'm not physically sick.
No, it's not the body. It's the soul.
And I realise, no one can save me. 
No one but Him.

Then He gave me a present.
It's Muharam.
Another good strong reason to keep the positive changes for a better me.
And alhamdulillah, it comes in winter.
Longer quieter nights to be closer to Him.
To become a faithful lover,
Who had been longing the love of her Creator.

Yes, its Muharam.
Another year of hopes and dreams.
May this year comes with greater blessings.
May each day pass, and the closer I'll be.
For I cannot weaken if He is with me.




Monday, 28 October 2013

L.O.V.E

Love ~
One of the greatest wonders in life.

Sometimes when we are so in 'love', we can become so consumed and lost in it that it is so hard to see which one is true and which one is false, which one is permissible or which one is forbidden. Being around someone you 'love' can make the whole world disappears, and suddenly everything is all about him (her). 
The question is, is it wrong?
No it's not, coz humans are created with desires to love and to be loved.
It will become wrong and illegal, when this love replaced the Lord of the love Himself.

When it is so hard to distinguish between real love and hawa (own vain desires), ask yourselves. 
Is being with this person that I 'love' brings me closer to Allah?
Or did he (she) had actually replaced Him in your heart?

True love makes you a better slave to Him.
Love of hawa makes you a better slave to him (her).

"Real love brings about calm - not inner torment. 
True love allows you to be at peace with yourselves and with God. 
That is why Allah says: "that you may dwell in tranquility." (30:21) 
Hawa is the opposite." 
Yasmin Mogahed.

For those whose love keeps them away from Allah, its time to break free from the prison of your own making. Yes, its hard, but Allah will never test us with something beyond our capability.

And for those who had found the real love, treasure well this blessing from Him, 
and use it well to strengthen your relationship with Allah. 
May He granted us with true love which will raise our iman, that will make us love Him even more with each passing day.
Amin ya rabb. :)

Wednesday, 23 October 2013

Yakinlah..

Kalau kita nak buat benda baik, memang besar ujian Allah bagi. 
Apatah lagi kalau niat kita buat benda tu untuk tegakkan agama Allah, 
untuk kukuhkan perjuangan di jalan Allah.
Lagi la syaitan kuat menguji. 
Kenapa? 
Mana mungkin musuh Allah (syaitan) akan duduk senang 
bila ada usaha yang kerana-Nya untuk tegakkan Islam semula. 
Jadi kalau kita ditimpa ujian, yakinlah. 
Yakinlah pada Dia. 
Dia yang memberi ujian, senang saja Dia mudahkannya. 
Dia yang menguji dengan kesusahan dan kesukaran, senang saja ditarik-Nya. 
Yakinlah pada Dia. 
Dan berdoalah.

Jaga hubungan dengan Allah.
Mana mungkin hamba yang benar-benar ikhlas berdoa,
Yang dia benar mencintai Allah,
Dan Allah juga mencintainya,
Dibiarkan permintaannya begitu sahaja.

Andai tidak dikabulkan,
insyaAllah perancangan yang lebih baik telah Allah sediakan.
Yakinlah.


Friday, 18 October 2013

Ibu Mithali :)

Video Kak Zue mengajar Darwisy baca Al-Quran. :)
Klik sini.
So inspiring and loving.
Ibu mithali~
I wish I can be like her.
Or may be even better. Amin.

May Allah bless you Kak Zue.
May Darwish and Ulwan be the soleh sons that will always care for you. :)
Amin.

The two soleh boys, Darwisy and Ulwan. :)

Thursday, 17 October 2013

The Pearl~

Siapa kata Islam mengongkong wanita?
Siapa kata Islam haramkan hiburan?
Siapa kata Islam haramkan wanita berhibur?
Siapa kata Islam halang wanita melawa?

Islam tak pernah larang. Islam tak pernah halang. Cuma ada syarat-syarat dan kondisinya.
Bukan untuk mengongkong, apatah lagi mengharamkan.
Semuanya demi menjaga maruah wanita, dan meninggikan martabat mereka.
Semua wanita lawa, tapi kalau nak melawa biarlah pada tempatnya. :)

Ladies Night datang lagi dengan tema 'The Pearl', sebagai alternatif untuk muslimah berhibur. Alhamdulillah, everything went well and smooth. :) Congratez committees for the wonderful event! Caaaantik semua orang malam ni. ;)


Yeay! Siap pun tiga biji kek for the night. :)
Carrot Cake, Moist Chocolate Cake and Red Velvet Cake.
Alhamdulillah, they enjoyed it. :)



Got this wonderful roses from dearest sister. Jazakillah khyr dear. :)
Love it sooo much! Indeed, love is in the air!
(Dapat Ferrero Rocher jugak tapi dah lesap :P )

Kesimpulan: 
Tak salah nak berhibur, tapi biarlah kena caranya.
Tak salah nak melawa, tapi biarlah pada tempatnya.

"Sebaik-baik wanita adalah wanita solehah" 
:)

Wednesday, 16 October 2013

Teori vs Amali

"Ok, here's the situation. This is a man, unconscious, found by a pedestrian, collapse at the side of the road. You are a team of four. How would you manage this patient? Work it out now."

Kami saling berpandangan. Kemudian mata masing-masing terarah ke manikin di atas katil. Segala machine dan monitor semuanya di sebelah katil. Err, tak ada info lain ke? Dia ada any medical condition ke tak? Patient ni collapse involve system apa? Cardio ke? Respi ke? Atau neuro ke?

Masing-masing membatu.
Blurr!

"Come on guys! He's dying~"

Dengar perkataan 'dying' tu barulah masing-masing kalut.
Nak buat apa dulu ni? 
Cek airway? Cek breathing? Ke nak cek pulse? Blood pressure?
Segala yang pernah belajar semua berterabur dan berserabut.

Itu baru manikin. Kalau dapat patient betul, silap-silap dah innnalillah dah.
Esh, tahun depan dah nak final year. Tak competent lagi aku nih.
Teori kemain terer, bab amali kantoi.

Masa tu terfikir, segala ilmu yang dipelajari selama ni.
Macam mana amalinya? Setiap ilmu yang bermanfaat, pasti akan membawa kita lebih dekat kepada-Nya.
Adakah kita lebih mendekati Pencipta dari sebelumnya?
Dulu masa Form 1 selalu hafal pepatah Arab.
"Ilmu tanpa amal, ibarat pohon tanpa buah."
Tapi sekarang baru nak terasa kan. Haila sakinah.

Jom! 
There's no time to waste.
Lets become a successful competent muslim doctor! ;)

-a doctor for ummah in the making, insyaAllah-

Tuesday, 15 October 2013

Kuasa Cinta

15.10.2013

Nak pergi ke tak? Nak pergi ke tak? Solat raya jam 8 pagi. Kelas yang bermula awal, dengan jarak kampus yang agak jauh dari rumah membuatkan aku masih berkira-kira, bimbang kelewatan. Tapi kalau tak pergi terasa sangat rugi, memandangkan solat sunat raya hanya setahun sekali. Selepas berfikir-fikir aku tekad. Kena jugak solat raya berjemaah walau apa pun. Walaupun kekalutan di pagi raya, Alhamdulillah rasa sangat bersyukur, dapat solat berjemaah bersama dan mendengar khutbah yang sangat best. :)

Khutbah yang dibaca mengisahkan pengorbanan Ibrahim dan Ismail. Simple. Tapi kupasannya sangat menyentuh hati. Betapa beratnya ujian yang Allah berikan kepada nabi Allah Ibrahim, apabila anak yang selama ini dinanti kelahirannya, yang ditatang dengan penuh kasih sayang, diperintahkan Allah untuk disembelih. Walaupun ujian itu sungguh berat, namun Ibrahim tidak pula meminta untuk dipinda perintah itu ke dalam bentuk yang lain ataupun sekurang-kurangnya diringankan ujian itu, dan Ismail pula 'instead of' merayu supaya dilepaskan, menyuruh pula bapanya Ibrahim melaksanakan perintah Tuhan. Kuasa apa yang memberi mereka kekuatan untuk menghadapi ujian itu?

Itulah kuasa cinta.

Cinta yang mutlak kepada Allah, Sang Pencipta dan bukannya kepada keluarga dan anak pinak. MasyaAllah, terdetik dalam hati, mampukah aku?

Bercakap tentang cinta, mengapa begitu susah untuk benar-benar mencinta-Nya? Lebih susah - sungguh, jauh lebih susah daripada mencintai makhluk bernama manusia. Hingga kadang cinta kepada manusia itu melebihi cinta kepada pencipta manusia itu sendiri. Ramai antara kita yang berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya di dunia, demi menggembirakan hati-hati insan tersayang. Jika begitu bersungguh kita berusaha untuk membahagiakan manusia, apa pula usaha kita untk menggembirakan Sang Pencipta?

Memang, mencintai Allah itu susah lagi payah, kerana cinta itu terlalu mahal, dan memerlukan 'bayaran' yang mahal juga. Itulah cinta yang membuka segala cinta, menuntut seribu satu pengorbanan, demi kebahagiaan yang bukan setakat di dunia, malah insyaAllah membawa ke syurga sana.

Contohilah cinta Ibrahim dan Ismail, cinta kepada Allah, membawa kepada cinta yang lebih kukuh antara mereka. 

Ya Allah kurniakanlah aku cintaMu, 
Kurniakanlah aku cinta orang yang mencintaiMu,
Dan kurniakanlah cinta apa sahaja yang menghadirkan cintaku kepadaMu, 
kerana cintaMu lebih kudambakan daripada seteguk air.

Selamat Hari Raya Aidul Adha dari bumi Shamrock.

Taqabbalallahu minna wa minkum. :)


Thursday, 10 October 2013

Cantik Luar, Cantik Dalam

Kecantikan~ 
Hati mana yang tidak cair melihat indahnya ciptaan Allah? Mana-mana hati pasti akan tertarik melihat kecantikannya. Tetapi sebaik-baik kecantikan adalah kecantikan akhlak, bukan kecantikan luarannya. Andai kecantikan luaran yang menjadi kayu ukurnya, mana mungkin bahagia menjengah si cacat dan si buta. Andai rupa paras yang menjadi penawar segala, mana mungkin artis cantik bercerai muda.

Tapi hairan. Tak ramai yang nampak hakikat kecantikan itu. Bila rupa cantik, semuanya nampak baik.
"Memanglah dia begitu dan begini. Tapi dia cantik."

Sayang. 
Seribu kali sayang.

"Wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah olehmu wanita yang punya agama, engkau akan beruntung."
(Riwayat Bukhari, no 5090, dan Muslim, no 1466)


Kepada kaum Adam,
Pilihlah sebaik-baiknya,
Bukalah mata hatimu seluas-luasnya,
Pilih bukan untuk kebahagiaan dunia semata,
Panjangkan cinta hingga ke syurga sana.

Kepada kaum Hawa,
Kecantikan bukan aset utama, 
Jadilah wanita bertaqwa,
Berakhlak mulia,
Penyejuk mata,
Penenang jiwa.
Itulah sebaik-baik wanita hiasan dunia.


Tuesday, 8 October 2013

Rebutlah..

Kadang tanpa sedar, kita menjauh. Menjauh dan menjauh dari Dia. Masa menjauh tu lah, Allah uji. Perkara yang Allah larang, mula jadi samar-samar larangannya. Kita mula mencari dan memberi alasan, supaya tindakan dapat dirasionalkan.

Alah, benda kecik je pun. Pakai baju kecik sikit je, bukan ketat.
Alah, kitorang makan berdua pun, still ramai lagi kat sekeliling. Bukan kitorang je dalam kedai tu.

Macam-macam alasan.
Kadang hati yang masih memegang iman setipis kulit bawang itu memberi amaran. Rasa tak kena dan tak selesa. Pernah rasa? Tapi lawannya pantas menafikan. Itu hanya perasaan.

Tapi Alhamdulillah, Allah bagi lagi peluang. Rasa menyesal dan nak berubah itu datang Tapi tak ramai yang ambil kesempatan. Masih berkira-kira untuk meninggalkan takuk lama. Memang. Perubahan itu sesuatu yang payah, dan kadang menyakitkan. Tapi jangan sesekali disia-siakan hidayah yang datang, bimbang itu kali terakhir ia bertandang.


Alhamdulillah, selepas 10 hari mulia di bulan Ramadhan, Allah hadiahkan lagi 10 hari mulia di bulan Zulhijjah. Antara hari-hari terbaik sepanjang tahun. 

Rasulullah bersabda, "Tidaklah ada hari-hari untuk beramal soleh di dalamnya yang lebih dicintai Allah melainkan hari-hari ini (sepuluh hari awal dalam Zulhijjah). 
Para Sahabat kemudian bertanya, Wahai Rasulullah, walaupun jihad di jalan Allah?"
"Walau jihad di jalan Allah sekalipun, melainkan seorang lelaki keluar dengan dirinya dan hartanya, tidaklah dia kembali walau dengan satu apa pun dari (kedua-duanya) itu." 
[HR Bukhari 969]

Betapa besarnya kasih sayang Allah kepada hamba-hamba Nya, sentiasa Dia menyediakan peluang dan ruang untuk kita kembali kepada Nya.
Rebutlah. Rebutlah peluang ini untuk kembali dekat kepada-Nya.
Semoga hati-hati kita sentiasa diberi petunjuk dalam kembara mencari cinta-Nya. Amin.


Thursday, 26 September 2013

If you choose to see..

When I first entered medical school, I was so excited because I knew I'm gonna learn lotsss of incredible new things that I had always wished to know since I was little. Allah said mankind are His best creation, and I feel blessed to be given the opportunity to learn about it. 

Dolu-dolu, ayah kept asking me.
"Betul ke kakak nak jadi doktor ni? Susah tau belajar. Tengok Kak Ina (my cousin). Sampai muntah-muntah study."
"Tengok Apih (my other cousin), kurus kering dah haa belajar medic."

Nak kata punya susahnya belajar medic, punya banyaknya nak kena hadam.
But I took the challenge, coz I want to know more.
I thought the more I learn, the more I'll know.

Yeah, true indeed. 
The more I learn, the more I know that we actually DON'T know.

There are so many things bout human and it's functions, bout diseases and its cure are still beyond our reach of knowledge. 
Simple example, paracetamol (or people used to call it panadol).
It works fine right? Sakit kepala sikit, rasa nak demam sikit, or feel maybe generally unwell sikit, just take panadol. Works for most people. The principle behind it, no one knows. There are lots of theories, but it remain as theories. Not proven yet. 

Same goes with the diseases, ada banyak lagi yang still in active research. Well, to certain extend, it make things easy coz less things to remember (gaya budak medic yang malas). 

But it make me realize one very important thing, Subhanallah, betapa luasnya ilmu Allah Ta'ala yang menjadikan setiap ciptaan-Nya dengan sehalus-halus seni, dan betapa terbatasnya ilmu manusia.
Betullah kata Prof Muhaya, learning bout His creations, be it human, plants, animals, even the seas and its contents; will drive you closer to Him, if you choose to see.

"Semakin bertambah ilmuku, semakin ku tahu akan kebodohanku."
Imam Ghazali
 

Tuesday, 24 September 2013

Failte Freshers

Alhamdulillah, Failte Freshers (FF) sudah melabuhkan tirainya. 
Hooray, another productive weekend! ^^ 

Sekejap-sekejap jadi faci.
Sekejap-sekejap jadi runner.
Sekejap-sekejap jadi tukang masak.
Selalu-selalu jadi tukang makan. :P

"Ya Allah, legenye akak, Allah je yang tahu." Pengarah FF bersuara.
"Biasa la tu. Congratulations. Alhamdulillah everyting went well." 
Aku tersenyum. Faham sangat apa yang dimaksudkan. I've been in her place last year.

Tapi somehow rasa tak puas. 
Rasa macam ada lacking somewhere.
Rasa macam sebenarnya banyak lagi yang boleh aku sumbangkan masa FF. T_T
Alhamdulillah a'la kulli hal, wa astaghfirullah.
Moga setiap kebaikan memberatkan timbangan, dan segala kekurangan dapat diperbaikkan.

Dari Jabir berkata, Rasulullah s.a.w bersabda,
"Orang beriman itu bersikap ramah dan tidak ada kebaikan bagi seseorang yang tidak bersikap ramah. Dan sebaik-baik manusia adalah orang yang paling bermanfaat bagi manusia."
[HR Thabrani dan Daruquthni]

Doakan supaya kita semua tergolong dalam golongan mereka yang bermanfaat kepada orang lain.
Semoga diri ini terdidik untuk mengikut jalan para Rasul-Nya.

Now that I'm back to reality, jom sambung study! ^^

Monday, 23 September 2013

Kita serupa..

Aku sedang menunggu di lampu isyarat untuk ke hospital apabila seorang lelaki tua berkerusi roda menghampiri. Kami saling berpandangan dan bertukar senyuman. Lelaki tua itu lantas melemparkan pandangannya pada kereta-kereta yang tidak putus-putus. Dalam sembunyi, aku terus memerhati. Kelihatan kakinya yang sudah 'muscle wasted', kecil dan kurus, besar kemungkinan kerana jarang digunakan seperti kaki manusia-manusia normal yang lain. 

"Kesian." 

Hatiku pantas melahirkan simpati. Fikiranku mencongak-congak sendiri differential diagnosis. Biasalah medic student. Semua benda yang nampak 'pathological', semua nak didiagnosenya. :) 

Lampu pejalan kaki bertukar dari merah ke hijau. Hasratku mempercepatkan langkah dimatikan, bimbang kalau-kalau pakcik tadi memerlukan bantuan. Nak offer takut rasa offended (some of them do feel offended). Alhamdulillah, he crossed the road easily. Dah biasa barangkali. Seorang makcik berjalan di sebelahku. Kami menanti lampu pejalan kaki kedua pula untuk hijau. Pakcik tadi setia di sisi. 

"Don't worry, we will keep you safe to the other side." 
Makcik itu berkata seraya mengenyitkan mata kepadaku. Aku mengangguk-angguk sambil memandang pakcik itu.

"Thanks, don't worry. I'm used to do everything myself.  I'll be grand."

Kami melintas bersama-sama. Selepas mengucapkan selamat tinggal, aku berlari anak menuju ke Cork University Maternity Hospital (CUMH). Dari kejauhan, kelihatan pakcik itu bersusah payah menolak tayar kerusi rodanya ke pintu masuk utama CUH. Suka tengok orang-orang kat sini. Yang kurang upaya dibantu. Dan yang berupaya pun tak lokek untuk membantu. Lain situasi di Malaysia.

Masa mula-mula datang sini, I used to wonder, why there are so many handicapped people around? Kat Malaysia macam tak ada pun. Susah nak nampak. Paling menakjubkan, they do all the laundry, shopping groceries and even cooking themselves. And the transportations are user friendly too. Kalau ada pakcik makcik berkerusi roda nak naik bas, pemandu bas akan turun untuk tolong. Same goes if there's any lady with kids and a stroller.

"Kat Malaysia susah. Makcik aku sorang handicapped. Tapi susah nak keluar rumah. Transportation satu hal. Takut menyusahkan orang satu hal. Pandangan orang satu hal, suka tengok macam dia alien. Memang lah dia tanak keluar dah." My friend responded.

I guess maybe Malaysia is not user friendly enough.
Or maybe the taboo of being handicapped is just too much to bear.
What ever the reason is, we must always treat them properly. With or without the wheel chair, we are all the same.


Saturday, 14 September 2013

Lets Explore the Wonders!

"Can you see it? Here's the baby's heart. You see these lines? These are her ribs."
Tetikus digerakkan di screen hitam putih itu sambil Kak Aimi menerangkan apa yang sedang kami lihat. 
Takjub! Subhanallah, betapa indahnya ciptaan Allah. Terasa bertuah dapat belajar asal usul kejadian ciptaan Allah yang terbaik ini.

"Aww, I'm so excited to see her." Bakal ibu itu bersuara kegirangan sambil menggenggam erat jari-jemari si suami. Terasa betapa bahagia pasangan itu menunggu cahaya mata mereka yang pertama.

Tiba-tiba perut si ibu membonjol. Kelihatan bentuk kaki kecil di permukaan menandakan si bayi sedang menendang perut ibunya.

"She's active!" 
"Yes she is. You should see how active she is while we were waiting just now." :)

Subhanallah! 
That's the exciting part of learning about medicine. You will find the wonders of Allah's best creation. :)
And everyday, knowing and learning how complicated and wonderful we are, its brings you closer and closer to Him, alhamdulillah. 

This is just my first week experience in O&G department and I can't wait to explore more!
Sure there are lottts to learn. 
Lets explore the wonders! :)

Friday, 13 September 2013

First Oncall :)

Alhamdulillah, semalam diberi peluang untuk oncall dengan Kak Aimi yang bekerja di Cork University Maternity Hospital (CUMH). Nasib baiklah ada Kak Aimi, bolehlah nak menumpang, merasa macam mana oncall sebenarnya. Bermula jam 5 petang, aku pun melapor diri. Baru saja masuk dah ada C-section operation. Memang rasa super excited. Al maklumlah, pertama kali nak tengok live. :) Walaupun C-section tidaklah sesakit natural birth (sebab dibius from spinal below), tapi prosesnya sangat menakutkan. Tak terbayang macam mana kalau perut sendiri dikoyak sebegitu.

Selepas hampir setengah jam..
"Waaaa! Waaaaa!"
Tangisan si tetamu istimewa meriuhkan suasana.

Punya excited dengan baby, terus tak peduli apa jadi dengan si ibu.

"Since we don't have enough people here, could you please help me with this little one?" midwife yang bertugas bertanya.
"Yeah sure, I don't mind."

Memandangkan tidak ramai yang bertugas pada malam itu, aku turut diberi tugas sebagai part of the team - membersih dan memakaikan baju baby, and to keep them warm. :)
Alhamdulillah, pengalaman dengan Afifi banyak membantu. :)

Waktu oncall, berkejaran dari ward ke ward, pergi pula ke ER (emergency room) dan berlari pula ke OT (operation theater) apabila dipanggil adalah perkara biasa. Memang penat. Lebih kurang pukul 1.30 pagi, aku dan Kak Aimi, dua-dua dah tersengguk-sengguk. Kepenatan berlarian sejak jam 5 petang.

"So you want to do Obs (O&G)?" Dr Hala memandang aku serius.
"Please don't. I hope someone had told me so when I was younger."

Aku hanya tersenyum.

Bekerja seawal jam 7.30 pagi dan pulang pada jam 9 malam setiap hari bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Ditambah pula kalau berlaku complicated cases yang memerlukan doktor bertugas untuk berada lebih lama di hospital.

Walaupun kepenatan, tetapi satisfaction bekerja dalam department ini sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Seing happy faces with hopes and joy, witnessing the first heart beat of a fetus in  his mother's womb, sharing the joy of a couple seeing their first child in the scan, witnessing the baby kicking while performing the ultrasound - all this are wonderful moments, moments that are not to be forgotten. Paling comel bile tengok first-time-dad yang kekok memangku their first baby girl. :)

It was very tiring indeed, but very very wonderful experience too. Love is always in the air. :)

*****

"Ayah, tadi kakak oncall kat O&G. Best! Tengok baby baru lahir. Hehe."
"Bagus la tu. Seronok kan oncall?"
"Seronok! Thank you ayah! :)"
"Pasaipa?"
"For being my dad." :)

ps: Mesti ayah kekok jugak masa first time holding me. :)

Friday, 30 August 2013

Peribadi Muslim

Sedikit perkongsian daripada rakan yang menghadiri kuliah pengajian hadith.
Moga bermanfaat. :)

Perkongsian Kuliah Pengajian Hadis oleh
Syeikh zainul asri (Paklong)

Peribadi Muslim.

Hadith: Rasulullah ditanya siapakah muslim yg plg baik. Rasulullah menjawab iaitu siapa yg sejahtera org islam lain(berasa aman) drpd kejahatan lidahnya dan tangannya. (Hadith 83, Kitab Bahrul Mazi)

Hadis: Org Islam yg beriman itu umpama 2 tgn yg saling suci menyucikan - org Islam saling melengkapi.

Hadis: yg byk memasukkan manusia ke dlm neraka itu 2 lubang: mulut & kemaluan. (HR Bukhari)

PakLong ada ceritakan kisah pengakhiran hidup seorang syeikh di Kedah yg diceritakan oleh anak syeikh tersebut. Ketika sedang nazak, syeikh menunjuk-nunjuk kpd anaknya dan memberitahu yg dia ternampak buah epal, durian yg sedap di atasnya. Anaknya berasa pelik dan beritahu yg itu hanyalah siling rumah dan tiada sebarang pohon pn. Anaknya terus memeluk kuat ayahnya krn sedar yg ayahnya akan tinggalkannya x lama lg. Apa yg dpt dilihat oleh syeikh adalah gambaran tmpt tinggalnya nnt iaitu syurga. Apabila paklong bertanya apa amalan yg arwah selalu lakukan, si anak menjawab yg dia susah nk marahkan org. Sekali je dia pernah marah dan ucapannya bila marah, 'Subhanallah'.

Hebat amalan para penghuni syurga..subhanallah..

Doa yg Paklong sarankan utk kita beramal: Ya Allah, bagilah kami kehidupan seperti para ulama.

Hadis: Rasulullah berpesan dalam memilih kwn, pilih yg ada 3 sifat :
1)bila bercakap dengannya, ilmu kita bertambah.
2)Bila melihat wajahnya, kita teringatkan Allah.
3)bila melihat tingkahlakunya, kita teringat kehidupan di akhirat.

Hadith: Pilih jiran sblm rumah.
Barangsiapa yg memiliki 4 perkara, dia mendapat kebahagiaan dunia akhirat
1. Isteri yg solehah
2. Anak2 yg baik
3. Jiran yg baik
4. Sesiapa yg rezekinya dlm negerinya sendiri.
Kata ulama: sesiapa yg dpt 4 perkara ni, dia hampir masuk syurga.

Bersabar terhdp jiran- x menceritakan keburukan org.
Imam syafie terkenal dgn sifat kesabarannya. PakLong menceritakan 2 kisah kehebatan sifat sabar Imam Syafie:

1. Pada suatu hari, seorang lelaki Yahudi yg merupakan jiran di atas rumah Imam Syafie dtg menziarahinya. Ketika imam syafie sdg menyiapkan air utk jirannya, lelaki tersebut menyedari air yg menitis dari siling, iaitu kebocoran dari rumahnya. Dia memaklumkan kpd imam syafie dan bertanya sudah berapa lama air itu menitis. Imam syafie memberitahu bahawa air itu menitis selama 4 tahun. Melihat kesabaran imam syafie sbg jiran, lelaki tersebut terus memeluk agama Islam.

2. Pada suatu hari, seorang tukang jahit ingin menguji kesabaran imam syafie. Dia sengaja mengecilkan saiz lengan baju di bhg sebelah, dan membesarkan saiz lengan baju di sebelah yg lain. Apabila imam syafie melihat dan mencuba baju tersebut, dia hanya berdiam diri. Sebelum imam syafie pulang, tukang jahit tersebut bertanya kenapa imam tidak marah terhadap baju yg tidak sempurna itu. Imam syafie menjawab yg dia tidak perlu berasa marah. Baginya, lengan baju yg kecil itu mungkin akan menyukarkannya utk mengambil wudhu tp dia akan beroleh pahala yg lebih kerana perlu berusaha utk ambil wudhu. Lengan baju yg besar pula dpt dia gunakan utk menyimpan sedikit kitab dlm lengan baju tersebut.

Subhanallah hebatnya akhlak para ulama'. Mereka x cepat marah2/melenting dan sentiasa redha. Moga Allah berikan kekuatan kpd kita utk mengikut jejak mereka.

Berlemah lembut:-
Lemah lembut: mampu menyembunyikan kemarahan, marah secara berlapik.
Kata-kata ulama- Org lemah
lembut ada 2: kata-kata dan perbuatan.
Berlemah lembut selama mana tak menghilangkan hak Allah (cthnya x marah bila anak x solat)

Dlm mendidik anak, Islam lebih suka kita memakai rotan. Rotan lebih baik drpd tangan. Anak akan semakin degil jika menghukum guna tgn. Simpan rotan di rumah. Bagi amaran dulu, kalau x solat jugak, baru rotan.

Moga Allah bimbing kita menjadi Muslim yg lebih baik, insyaAllah.

P.s: Salam jumaat. Jgn lupa baca AlKahfi :)

Thursday, 29 August 2013

The Sacred Conversation

I still remember. Everything was in chaos and my life turned upside down. Felt consumed and exhausted with the external environment, I bent my knees and pleaded to Him. I knew I was nothing, yet to Him I turned because He's the only one who opens the door of hope when I had nothing to offer. 

I still remember that night, still fresh in my mind as if it happened yesterday. It was a night full of blessing and I was so lost in His love. Alhamdulillah, slowly serenity and tranquility started to occupy little spaces in my heart. There's no more sadness or madness, pain or sorrow. Everything was washed away, replaced by contentment and peace.

Yes, He answered my prayers, in a way that was so beautiful and meaningful. Alhamdulillah, for I started to see the colourful rainbow of the rainy day. :')

A wise man once said, "There will come one day, when you would give up everything that you are after, just to have this sacred conversation with Him."
And I'm praying may everyday in my life, would be that day.

Tuesday, 27 August 2013

Alhamdulillah :)

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..
Ya Allah, terlalu banyak nikmat-Mu ya Allah.
Maha Suci Allah, Tuhan yang Maha Mendengar akan rintihan hamba-hamba Nya.

Allah, terkenang dosa-dosa lalu. T_T
Betapa besarnya rahmat Allah Taala.
Walaupun diri hamba yang kerdil ni selaluuu saja lalai dan alpa,
Tapi kasih sayang Allah melebihi segala-galanya.

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
Wa nastaghfirullah..
Ya Allah, jadikanlah kami antara hamba-hamba Mu yang bersyukur.


Monday, 26 August 2013

Aran Island, Galway

Galway~ 

One of the most beautiful county in Ireland. Maybe because Galway is considered near, I always postponed my trip there and went to other places instead (Paris, Sweden, UK, etc). 

"Alah, Galway bila-bila pun boleh pegi. Dekat je kan." Huhu..

Last-last, dah masuk third year in Ireland, barulah pertama kali dapat jejak kaki ke sana. Tapi itu pun cuma melawat kawan-kawan, tak berjalan pun. Alhamdulillah, this time around, Allah gave me the opportunity to tour around beautiful Galway with some beloved friends. 


Our first destination is Aran Island! :D 

Since the island is quite big, we chose to ride bicycle. Boleh naik kereta kuda atau tour dengan bas, tapi disebabkan ramai yang kempunan nak berbasikal, so basikal it is! :) After renting eight beautiful bicycles, we headed our way to our first destination. Dengan peta kemas di tangan, kami berbasikal penuh semangat. We arrived at one beautiful place, with blue sky and the sea water as clear as crystal. Amazing view indeed! Subhanallah. :)


The crystal clear water.

Tenang dan damai. Indah sangat pemandangan. 
Kalau ciptaan Allah sudah seindah ini, lagi lagi lagi lah indah penciptanya. :)

Subhanallah! :)

After spending more than an hour admiring the magnificent view and taking pictures of course, then only we found out that the place was not even our first destination! -_- We kinda took the wrong direction (even with the map in hand). But alhamdulillah, Allah grant us with this beautiful sight. :)

Dipendekkan cerita, kami sampai ke destinasi pertama, 'Seal Colony' which is a seal watching site. The seals are there, sun bathing, enjoying the bright sunny sun.

Jalan yang berbukit memang menguji fizikal. Puas dah tukar gear ke sana ke mari, dengan harapan senang la sikit nak kayuh di jalan berbukit. Kantoi tak fit, especially baru balik dari Malaysia. Sluggish and lazy.

But Alhamdulillah, everyone made it. Tarbiyah badaniyah ticked! :D
Thank you Allah for this opportunity. :)

Love is in the air! :)




Sunday, 25 August 2013

Greatest Gift

Mixed feelings..
Alhamdulillah, despite all my wrongdoings to Him,
He still granted me the best gift in life,
His love~

Alhamdulilah.
Thank you Allah.
Thank you Allah..
Thank you Allah...

O Allah, 
Please, please, please...
Guide us through..

And drive us closer and closer and closer and clooseer to You.
And grant us your jannah.

Amin ya rabb. :')


Thursday, 22 August 2013

Dosa & Kehidupan

Pernah terfikir?
Kenapa susah sangat kita nak bangun malam?
Kenapa susah kita nak taat pada ibu bapa, sedang kita tahu redha Allah datangnya dengan redha mereka?
Kenapa cepat sangat kita kembali kepada maksiat meskipun pernah bersungguh bertaubat dan berjanji untuk tidak mengulanginya lagi?

Pernah tertanya-tanya,
Kenapa selalu benar kita melengahkan solat, biar kita tahu solat itu perkara pertama dalam hisab?
Kenapa susah sangat nak mengingati dan menimba ilmu?
Kenapa pula hati sering resah, sering pula kita tercari-cari sesuatu untuk menenangkannya.

Kukuh dirantai dosa.
Membelengu dan merantai jiwa.
Membutakan mata hati, memadamkan cahaya, 
Menjadi hijab kepada jalan-jalan ilmu, 
juga jalan-jalan hidayah.

Kembalilah kepada asal, jiwa bisa bahagia.
Kembalilah kepada Allah, dengan itu hati menjadi tenang.
-Ustaz Hasrizal-

"... tiap-tiap dosa, mesti ada kesan. 
Umpama orang yang makan barang beracun. 
Racun sedikit, maka kesannya sedikit. Racun banyak, maka kesannya banyak."
-Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat-


Alhamdulillah, jumpa buku baru masa melawat Kak Zue di Ennis. 
Nasib baik Kak Zu pinjamkan. :)

Wednesday, 21 August 2013

Ujian dan Hikmah

Sebenarnya dalam hidup kita tiada satu pun perkara yang negatif.

Kenapa?

Kerana setiap perkara yang berlaku, pasti ada hikmah dan pengajarannya yang nak Allah ajarkan pada kita.
Cuma kadang-kadang yang menjadi ujian besar buat manusia, adalah untuk terus meyakini bahawa 'every cloud has its silver lining', bila mana hikmah yang ditunggu-tunggu masih kelabu di mata.


Sebab itulah kena terus berhusnudzhon dengan Allah.
Parcayalah, cepat atau lambat pasti Allah akan tunjukkan.
God works in mysterious ways. :)

Tuesday, 20 August 2013

Soon, insyaAllah.. :)

Alhamdulillah, ada tempat kosong dalam pakej murah (tak ingat apa nama pakej tu) untuk ayah dan ummi menunaikan haji bersama dalam masa terdekat. :)
Haih, bilalah pula tiba masaku.
Terasa ingin benar menatap Baitullah. 
Alang-alang Ayah Yie masih bekerja di sana.
Boleh juga menjelajah bumi itu.


"Bila Inah nak gi tempat Ayah Yie?"
"Teeheee.. Pitih takdop agi. Kekgi cukup pitih baru buleh gi"
"Bakpo takdop pitihnyo? Buke buleh banyok sano? Beli tiket flight jah. Buat visa nok gi umrah. Hok lain kiro atah Ayoh Yie."

*bunga-bunga ceria kembang mewangi di taman hati*

Been waiting for the right time.
Soon insyaAllah, soon.. :)

Sunday, 18 August 2013

Missing Home :(

Hari ni dah masuk hari ke lapan aku menjejak kaki ke bumi Ireland. 
Dah start rindu family.. :( (Haih, dah tiga tahun pun still homesick)
Since I'm using extra-'smart' phone, susah la sikit nak contact dengan family. 
Usually call pakai voip buster je. Murah dan jimat.

Sebelum ni, Dnur bising dengan suara-suara junior kesayangan.
Macam-macam kerenah. :)
Alhamdulillah, I'm grateful they are here.
Sekarang diorang ke Ennis, beraya rumah Kak Zue.
So now its just me, Athirah and Zay.
And we'll be heading there too, soon insyaAllah. :)

Dulu Ummi selalu pesan, whenever you miss someone, pray for them. 
Hadiahkan Al-Fatihah pada diorang. 
That's the best gift you can give to someone you love. 
May they benefit from your du'a and prayers for them.

#memorylane#


Luckily I got collections of photos with my love ones.
Used to stare at these old pictures whenever I miss home, remembering the sweet moments.
Terasa tempias kasih sayang-Nya melalui curahan kasih sayang insan sekeliling.
Alhamdulillah, Thank you Allah. :')

Tomorrow is the day.
Rabbi yassir wala tuassir.
*senyum*

Thursday, 15 August 2013

The Family I Never Had :)

This year was quite a challenging year for us. Not only because of the rough tough study thingy, but also having difficult time to face the fact that those priceless valuable people around us are going to leave us soon. Our dearest seniors, those who are always there to listen, to share the cry and laughter together, spending quality time at the dining table, well, they are in their last year already, soon to be leaving us here. Those juniors in twinning programme, they are leaving us too, earlier than our seniors.

We all had prepared ourselves for the moment, to fully wisely use the time left with them, and together create beautiful memorable memories together, and to strengthen the bond that we build together. Ukhuwah fillah, to really feel the meaning, deep down inside. I admit its hard to be the one sending off people you love rather than being the one that are leaving. Well, experienced it already when sending Wani home for good.

Then, everything change. A few weeks before, we got a wonderful surprise from UCC. Those juniors in twinning are going to change into a full-course programme here. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah! No words can describe our feeling at that time! (Feels like crying actually)

With those girls at the beach.
-PPMC Family Day 2013-

Alhamdulillah, feels good the be around those warm hands and hearts again, for a few years more. His plans are perfect. He took them a while and give them back, so that we could treasure them and the moment better. Alhamdulillah, blessing in disguise indeed. :)

Thank you Allah for this gift. Couldn't ask for more. :')

Girls, i love you so much, really miss you guys rite now. Till jannah ya? ^^


Friday, 2 August 2013

Atas Nama Cinta

"Awak bila nak cari calonnya?" 
Kak Nani (bukan nama sebenar), seorang kakak yang sangat dia hormati bertanya. Dia isteri kepada duta kerajaan Malaysia di Kota Baghdad. Kak Nani dan suaminya, Abang Roslan memang rapat dengan pelajar, sampai hal-hal peribadi sebegini pun mereka tahu.

"Ntah la kak. Sape la nak kat saya ni." 
Acuh tak acuh saja jawapannya. Bukan tak ada calon. Pelajar perempuan sekuliahnya juga ramai tapi tiada seorang pun yang berkenan di hati. Belajar bidang perubatan di perantauan bukan sesuatu yang mudah. Banyak lagi perkara yang perlu dia fokuskan selain hal yang satu ini. Banyak harapan digalas. Banyak pula tanggungjawab yang dipikul. Terbayang muka Mak dan Ayah di kampung.

"Akak carikkan la."
Lancar saja ucapan itu keluar dari mulutnya. Kak Nani tersenyum.

Beberapa hari kemudian, seperti yang telah dijanjikan, mereka bertemu semula di rumah Kak Nani dan Abang Roslan. Di hadapannya, dibentangkan gambar beberapa orang muslimat, yang semuanya punya potensi yang sama untuk menjadi suri hidupnya. 

Berdebar.
"Ya Allah, permudahkanlah urusan kami." Dia berdoa.

Dengan membaca bismillah, dia mengambil gambar yang pertama. Dan diambil pula gambar seterusnya, dan seterusnya. Sampai giliran gambar yang terakhir, Abang Roslan memberikan sekeping gambar passport, gambar seorang gadis sunti. Sekali tatap sahaja sudah cukup menenangkan hatinya. Selepas mengambil masa sejenak, dia membuat keputusan.

"InsyaAllah bang. Saya nak melamar gadis ini."
"Abang dah agak dah. Mesti kau suka dia punya. Sebab tu abang letak gambar dia last sekali. Ini anak saudara Kak Nani."

Alhamdulillah, tak sangka itu anak saudara Kak Nani. Dia memanjatkan doa, mudah-mudahan lancarlah semuanya.

Masa berlalu. Cuti summer sudah tiba. Alhamdulillah, Ayah dan Mak dah bagi green light padanya untuk melamar si gadis. Kali ini dia tidak akan terus pulang ke Penang. Destinasi pertamanya adalah Kelantan, negeri Cik Siti Wan Kembang, negeri kelahiran gadis itu.

Walaupun hanya bertemankan seorang rakan, dia tekad, hasrat hatinya ini harus diteruskan. Kedatangannya ke rumah si gadis disambut mesra. Alhamdulillah, segala perbincangan dengan pihak wali berjalan lancar. Dia dipertemukan buat kali pertama dengan si gadis. Dengan muka yang penuh dengan tompokan bedak sejuk, si gadis tampil di hadapannya. Dia tahu hati gadis itu belum lagi dimenangi. Dia berlagak tenang sahaja walaupun jiwanya ribut dan taufan sedang menggila.

* * * * * * * * * *

Berita perihal lamaran pemuda itu sampai ke telinganya.
"Mana mungkin aku dapat duduk sebilik dengan lelaki asing yang tidak pernah ku kenali." Hatinya berbisik tidak senang. 

Segala taktiknya untuk melunturkan hasrat lelaki itu tidak berjaya. Nampak gaya Abah dan Ma pun dah suka benar lelaki ini. Dia gelisah.

Malam itu dia bersujud panjang pada Tuhannya, mohon diberikan petunjuk.

"Ya Allah, jika benar lelaki ini lelaki terbaik pilihan-Mu, yang dapat menjagaku dari awal sehingga ke akhirnya, jika lelaki ini lelaki terbaik untuk dunia dan akhiratku, jika lelaki ini lelaki terbaik untuk pemilihan syurga dan neraka, maka kau lembutkanlah hatiku, dan tenangkanlah hatiku dengan pilihan-Mu." 

Hatinya merintih. Entah kenapa hiba sangat rasanya. Malam itu, terasa dekat benar dia dengan Sang Pencipta. Serentak dengan itu, hatinya menjadi tenang dan lembut, bersama gugurnya mutiara-mutiara kaca dari matanya.

* * * * * * * * * *


Alhamdulillah, hatinya gembira bukan kepalang. Pantas, syukur itu ditujukan kepada yang lebih berhak, Allah Azza Wajalla. Si gadis akhirnya bersetuju menerima pinangannya. Beberapa lama kemudian, majlis perkahwinan mereka berlangsung secara sederhana. 

Cuti summer sudah berakhir. Bersama 'teman baru'nya, dia akan kembali ke Baghdad, menghabiskan pengajian yang lagi dua tahun berbaki. Sebelum mereka bertolak, dia menyerahkan sepucuk surat kepada Abah dan Mak, sepucuk surat kepada ibu dan ayah mertuanya, sepucuk surat lagi diserahkan kepada Kak Nani dan Abang Roslan. Hanya surat tulisan tangan itu yang mampu dia serahkan buat menyatakan betapa bersyukur dan berterima kasihnya dia atas restu mereka dengan perkahwinan itu. Dia berazam, gadis itu akan dijaga sebaiknya, kerana dia kini amanah Allah kepadanya.


Alhamdulillah, mereka kini bahagia, dibahagiakan pula dengan kurniaan Allah, 6 orang cahaya mata. Dan cerita cinta mereka diceritakan pula kepada aku dan adik-adik, permata hati mereka.


Ya, kisah Ummi dan Ayah.
Kisah tentang restu ibu bapa,
Kisah tentang kebergantungan kepada Allah,
Kisah mencari cinta syurga dunia, dalam mengejar cinta Allah dan syuga-Nya.

Monday, 29 July 2013

Ayuh Berlari!

Alhamdulillah, Allah panjangkan umur untuk masuk ke fasa terakhir dalam bulan Ramadhan. Antara fasa paling penting. Fasa perlepasan daripada api neraka. Dan fasa mencari cinta, dan ganjaran Allah Ta'ala.

Lailatul Qadr..
Mulianya malam itu. Antara bukti kasih sayang Allah kepada Rasulullah,
Dipanjangkan pula kepada ummatnya Muhammad.

Alhamdulillah, walaupun sudah masuk hari ke 22 Ramadhan, masjid masih penuh, tidak seperti tahun-tahun sudah, makin lama makin susut bilangannya. Makcik-makcik, anak-anak muda remaja, masing-masing sibuk bercerita, rancangan masing-masing memburu Lailatul Qadr, memburu cintanya. Jarang-jarang topik kuih raya dan langsir baru kedengaran.

Alhamdulillah, terasa rahmat Tuhan yang bertebaran.

Lajunya Ramadhan berlari, 
Meninggalkan hamba-hamba yang masih mencari-cari. 
Semoga dengan rahmat Ilahi,
Malam yang mulia itu dapat kutemui.

Tuesday, 16 July 2013

Have faith~

Uncertainties..
Yes life is full of them,
And each creates doubt and worry,
Later leads to pain and misery.

Have faith to Allah,
And to Allah we turn,
Hoping for a better tomorrow,
And peace we'll earn.

Even though we do not know what the future holds,
But for sure we know who holds the future.
Have faith.



Monday, 15 July 2013

Tazkirah Ramadhan (Kisah Hidangan dari Langit dan Kaum Yahudi)

Tempat: Masjid Batu
Penyampai: Ustaz Halim Nasir

Surah Al-Maidah yang bermaksud hidangan. Diberikan namanya bersempena dengan kisah di hujung surah mengenai Nabi Isa dan kaumnya dalam menghadapi kaum Yahudi. Kaum Nabi Isa kelaparan yang amat sangat lalu mereka meminta Nabi Isa untuk berdoa kepada Allah supaya diturunkan hidangan dari langit untuk mereka. 

Nabi Isa lalu berdoa dengan satu doa yang telah dirakam di dalam Al-Quran, doa pembuka rezeki. 
(Doa ini telah diberikan kepada Ustaz Halim Nasir tiga beradik oleh guru mereka ketika mereka menuntut ilmu di Mekah)

Isa putera Maryam berdoa, "Ya Tuhan kami, turunkanlah kepada kami hidangan dari langit (yang hari turunnya) akan menjadi hari raya bagi kami, yaitu orang-orang yang sekarang bersama kami mahupun orang yang datang setelah kami (rezki yang berpanjangan), dan menjadi tanda bagi kekuasaan Engkau, berikahlah kami rezeki, sesungguhnya Engkaulah sebaikbaik pemberi rezeki.
[Al-Maidah: 114]

Doa ini bukan saja meminta supaya Allah menurunkan rezeki, malah rezeki yang turun itu juga melimpah ruah, sehingga ke generasi-generasi selepasnya. Amalkanlah doa ini terutamanya apabila berada di dalam bulan mulia ini, semoga kita semua dilimpahkan oleh-Nya rezeki yang diberkati.

Kisah hidangan yang turun dari langit bukan sahaja berlaku kepada Nabi Isa. Maryam ibunya turun diberkati dengan perkara yang sama. Pada ketika itu Nabi Isa masih belum lahir. Tercatat dalam Al-Quran kisah Maryam menerima hidangan dari langit.

Maka Dia (Allah) menerimanya dengan penerimaan yang baik, membesarkannya dengan pertumbuhan yang baik, dan penyerahkan pemeliharaannya kepada Zakaria. Setiap kali Zakaria masuk menemuinya di mihrab (tempat khusus untuk beribadah), dia mendapati ada makanan di sisinya (Maryam).
Dia berkata, "Wahai Maryam, dari mana engkau perolehi makanan ini?" 
Kata Maryam, "Itu daripada Allah."
Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki tanpa perhitungan.
[Al Imran: 37]

Dalam Surah Al-Maidah turut diceritakan kisah Nabi Musa berhadapan dengan kaum Bani Israel. Bani Israel ini sememangnya terkenal dengan kedegilan mereka. Walaupun berhadapan dengan nabi utusan Allah, namun mereka masih angkuh dengan Allah. 

Buku "69 Jam di Penjara Yahudi" tulisan saudara Nor Azman adalah buku yang dicadangkan oleh Ustaz Halim untuk melihat sendiri bagaimana kejam dan tidak berperikemanusiannya kaum Yahudi ini. Berlatar belakangkan peristiwa hitam Mavi Marmara ketika NGO-NGO di seluruh dunia bergabung menyertai satu misi kemanusiaan Gaza. 

Antara coretan yang paling menyentuh hati adalah ketika mana pegawai-pegawai tentera Yahudi yang naik ke atas kapal itu mendesak dan mendesak, bertubi-tubi bertanyakan mereka soalan yang sama, "Ketika kami di dek yang ke dua (kapal ada lima dek), pegawai dan tentera-tentera kami terkencing di dalam seluar mereka. Siapa enam lelaki berjubah putih yang mereka lihat di atas dek itu?!"

MasyaAllah. Allah menghantar pertolongan kepada sesiapa sahaja yang dia kehendaki. (Cerita lanjut ustaz suruh baca sendiri).

Dalam bulan Ramadhan yang barakah ini, berusahalah mendekatkan diri kepada Allah, dan amalkanlah doa pembuka rezeki, doa Nabi Isa. Semoga setiap perkara yang kita lakukan mendekatkan kita lagi kelada Sang Pencipta. Allahumma Amin.





Sunday, 14 July 2013

Tazkirah Ramadhan (Rahmat dan Pengampunan Allah)

Tempat: Masjid Batu
Penyampai: Dr Mujahid Yusuf Rawa

Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah telah bersabda: 
Tatkala Allah telah menciptakan semua makhluk, Dia menulis dalam kitab-Nya dan kitab itu terletak di sisinya di atas 'Arsy,
"Sesungguhnya rahmat-Ku lebih mengalahkan murka-Ku."
[Hadith Bukhari dan Muslim]

Rahmat Allah merupakan salah satu anugerah Allah yang terbesar kepada ummat manusia. Tanpa rahmat Allah pasti ummat manusia yang banyak dosa dan sering terleka ini akan diazab dengan pedih dek segala dosa yang kita lakukan.

Siapa yang tidak pernah melakukan dosa? 
Semua yang dipanggil manusia, semuanya pernah melakukan dosa kepada Sang Pencipta. Namun Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang lebih-lebih dahulu mengingatkan hamba-Nya bahawa rahmat Allah itu lebih luas lagi berbanding kemurkaan-Nya.


Antara sifat Allah yang mulia adalah sifat Al-Ghaffur, (Maha Pengampun). Walaupun hamba-Nya ini sering kali melupakan sang pencipta, berulang-ulang, namun Allah tetap saja setia dengan pengampunan-Nya yang tiada tara. Dalam satu hadith yang panjang, Rasulullah telah bersabda:

Seseorang telah melakukan satu dosa, lalu dia berkata: Wahai Tuhanku ampunilah dosaku. Lalu Allah azza wa jalla berfirman: Hamba-Ku melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya Tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya - dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya. 
Kemudian dia kembali melakukan dosa yang lain, dia berkata: Wahai Tuhanku, aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: Hamba-Ku melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya Tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya - dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya. Lalu dia melakukan dosa sekali lagi, dia berkata: Wahai Tuhanku, aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: Hamba-Ku melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya Tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya, maka aku ampunkan hamba-Ku ini, 
buatlah apa yang engkau mahu, Aku ampunkan engkau.
[Hadith Bkhari dan Muslim]

Betapa besarnya rahmat dan kasih sayang Allah kepada hamba-Nya, walau seberapa banyak kali pun hamba-Nya itu lupa dan leka dengan perintah Allah, namun semua dosa itu Allah ampunkan selagi mana hamba itu sanggup bertaubat kepada Tuhannya.

Bayangkan jika seseorang melakukan kesalahan kepada kita, memaafkannya insyaAllah dalam kapasiti kita. Namun melupakan perbuatan seseorang itu begitu sahaja sangat susah untuk kita lakukan, apatah lagi menyayangi pula orang tersebut. Besarnya kasih sayang Allah kepada hamba-hamba-Nya, sudahlah pengampunan diberikan, hamba-Nya itu disayangi pula oleh Tuhan-Nya atas usahanya mendekatkan diri dengan si pencipta. MasyaAllah! :')

Dalam hadith yang lain, Allah memberi salah satu jalan keluar daripada dosa iaitulah dengan beristighfar.

Daripada Ibnu Abbas r.a, Rasulullah bersabda: Sesiapa yang selalu beristighfar, nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesulitan dan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
[Riwayat Al-Imam Abu Daud]

Walaupun lafaz istighfar itu kelihatan kecil, namun maknanya begitu besar kepada hamba Allah yang sering melakukan dosa ini. 

Di bulan Ramadhan ini, sama-samalah kita berusaha melazimi dan memperbanyakkan istighfar kepada Allah. Semoga kita akan terus berada dalam rahmat dan kasih sayang-Nya sentiasa. 
Allahumma Ameen.

Let them explore.

"Anak-anak ibarat kain putih. Ibu bapalah yang mencorakkannya."

Antara perkara yang menangkap perhatian saya ketika di bumi Ireland ialah bagaimana ibu bapa mendidik anak mereka. Kanak-kanak dibiarkan sahaja untuk mencuba perkara baru di bawah pengawasan ibu bapa tanpa ada 'intervention' daripada orang dewasa. Sebagai contoh, di sini, anak-anak mewarna mengikut gaya yang tersendiri. Mereka boleh mewarnakan sayur dengan pelbagai warna. Hijau, merah, ungu atau biru sekali pun. Cara mewarna juga terpulang pada kreativiti masing-masing. Sama ada nak mewarna terkeluar daripada garisannya, atau mewarna dengan gaya bulatan atau dalam straight line sahaja. 

Berbeza dengan apa yang pernah saya perhatikan dalam masyarakat kita (adik saya pernah bekerja di nursery dan mengikut pengalaman sendiri. Perbezaan boleh wujud dalam latar belakang yang berbeza), kalau budak mewarnakan sayur dengan warna selain hijau, ia dianggap tidak betul. Mewarna terkeluar dari garisan juga salah. Cara mewarna juga diperincikan. Tidak boleh macam ni. Perlu begitu dan begini. Nanti tak cantik. Walaupun lukisan yang terhasil lebih cantik dan 'realistik', namun kita sebenarnya telah menutup ruang untuk mereka belajar melakukan sesuatu di luar lingkup norma, belajar melakukan melakukan kesalahan dan belajar daripada pengalaman dan pemerhatian sendiri.

Pada minggu pertama di Ireland, satu majlis khas diadakan bagi memperkenalkan Ohana (rebranding usrah) kepada freshers. Sebelum majlis bermula, sekumpulan kanak-kanak yang ibu bapa mereka turut dijemput sibuk bermain-main di atas pentas, sambil berlakon menjadi pengacara, berucap menggunakan mikrofon. Bising memang bising, tetapi suasana itu diraikan oleh semua yang hadir. Apabila majlis hendak bermula barulah si anak dipanggil oleh ibu untuk dudk di tempat mereka.

"Ibu bapa dia tak marah ke main-main mikrofon tu?"
"Oh, orang sini memang tak kesah. Bagi diorang itu another way the children learn bout their surrounding."
"Kalau kat Malaysia confirm dah kene cubit-cubit dah."

Memberi ruang kepada kanak-kanak untuk explore persekitaran mereka adalah perkara yang sangat penting untuk tumbesaran fikiran yang kritikal dan suka mencuba. Terlalu menutup ruang untuk mereka mencuba bukan sahaja akan mematikan semangat ingin tahu dan ingin cuba mereka, malah fikiran mereka juga akan lebih tertutup dan sukar menerima sesuatu perubahan.

"Kakak, kaler merah campur kaler kuning jadi kaler oren kan? Kalau biru campur merah jadi kaler apa?"
"Tak tau. Pipi rasa kaler apa?"
"Sat nak kaler. Haa, kaler purple!" kata Afifi girang.
"Pandainyaa!" 

ps: Sambil cuba berlagak cool melihat highlighter yang baru dibeli dibuat macam kaler pensel. 
LET HIM EXPLORE. :)

Afifi dengan experiment mencampur-campur warna. Muka belakang dah penuh dengan macam-macam lukisan dan warna.