Saturday, 6 July 2013

Cinta Itu Buta..

"Kenapa adik jumpa ustaz?"
"Nak mintak ustaz buat air penawar untuk adik. Dia dah buta dah dengan boyfriend dia. Dah tak ingat dah Tuhan. Serah semua kat budak laki tu. Kami pun tak tau dah nak buat apa."

Dia tunduk. Sayu. Ada kaca di matanya.


Hmm, dahsyat sungguh penangan cinta. Ini bukan kes pertama yang aku pernah dengar. Banyak lagi. Semuanya buta dek cinta.

Ummi selalu pesan, nak pilih suami, pilih yang beriman. 'Buta' lepas kahwin takpa. Jangan sebelum kahwin dah mula macam-macam. Naudzubillah.

Ustaz di KMB pernah cakap.
"Kalau hati kita kosong, sunyi daripada mencintai Allah, kita akan rasa lost. Maka mula mencari cinta selain cinta-Nya untuk mengisi kekosongan kita. Cinta luar tabii tidak mungkin boleh bersama cinta pada Ilahi dalam satu hati. Jika cinta luar tabii yang menguasai hati, maka ia akan mengurangkan cinta yang lainnya - cinta pada ibu bapa, cinta pada Ilahi."

No wonder lah jadi begitu. Penawarnya, kembalilah kepada cinta Ilahi sebelum mula mencari cinta manusiawi. Jika kita benar-benar cintakan Allah dan Rasul-Nya, sudah tentu Allah serahkan hati kita kepada orang yang Dia cintai.

Benar, cinta itu buta. Ia bukan saja membutakan mata, tapi juga mata hati dan jiwa. 
Kejarlah cinta Ilahi. Semoga Dia menganugerahkan cinta suci yang membawa ke syurga hakiki.

"Dua cinta tidak akan berkumpul dalam satu hati.
Hanya satu cinta akan bertakhta dalam satu jiwa.

Apabila cinta Allah terpinggir, 
Maka terpinggir jugalah,
Kegala kebaikan dan kesuciannya.

Maka yang tumbuh selepas itu
Ialah cinta selain Allah
Seiring suburnya segala kejahatan
Dan kekejian."

-Ustaz Pahrol Mohamad Juoi-


No comments: