Saturday, 6 July 2013

Saya Penderma Organ

Pendermaan Organ.
Bunyi macam menakutkan. 
Terbayang bagaimana organ dalam badan dikeluarkan dengan rakus oleh doktor dan nurse yang berpakaian ala-ala angkasawan untuk mendapatkan organ-organ yang jauh tersorok di dalam badan.

Aku tidak ingat bila kali pertama aku mendengar istilah pendermaan organ ini. Walaupun pernah terlintas di hati untuk menjadi penderma organ, tetapi niat itu cepat sahaja terpadam dengan segala momokan tentang perdermaan organ ini.

Tahun lepas, selepas berkenalan face-to-face dengan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, salah seorang Duta Pendermaan Organ, sebaris dengan Hafiz Hamidun, Adibah Noor, dan beberapa selebriti lain yan turut menjadi duta, barulah aku mengetahui secara detail tentang pendermaan organ ini.


Antara organ yang boleh didermakan.


Melalui penerangan dan pembacaan, barulah aku ketahui bahawa hanya yang mati otak (brain dead) sahaja yang boleh mendermakan organnya. Hal ini adalah kerana organ yang hendak didermakan (jantung, ginjal, baru-baru, dll) hendaklah berfungsi dengan baik dan tidak berpenyakit (hepatitis, HIV, dll) barulah ia boleh didermakan. Untuk memastikan organ itu masih berfungsi, organ mestilah diambil daripada penderma dalam kadar masa tertentu sejurus selepas kematian si penderma. Ini bermakna, jikalau si mati sudah meninggal selama beberapa jam melebihi kadar yang sepatutnya, organ itu sudah tidak boleh digunakan kerana organ itu juga turut rosak disebabkan tiada aliran darah ke organ tersebut.

Ini juga bermakna, walaupun kita mendaftar sebagai penderma, tidak semestinya kita akan mendermakan organ kita akhirnya kerana semuanya bergantung kepada bagaimana cara kita meninggal dunia nanti.

"Ummi, ayah, kakak nak jadi penderma organlah, boleh?"
"Tak boleh. Ayah tau procedure depa nak ambik organ tu macam mana. Ayah dah pernah tengok dah pun. Ayah tak sanggup kakak jadi macam tu jugak."
"Alaa, tapi boleh tolong orang lain yang hidup lagi."
"Tak boleh. Fullstop."

T_T

Hasrat itu masih kukuh tersimpan, jauh di lubuk hati.

No comments: