Friday, 12 July 2013

Relief Mission Pulau Perhentian [1/3]

Pulau Perhentian Besar

Pulau Perhentian.
Satu pulau yang cukup indah, masih terpelihara kecantikannya. Selepas berbincang dengan team Muslim Care, kami bersepakat untuk memilih Pulau Perhentian sebagai destinasi untuk Relif Mission kali ini. Pada mulanya aku tertanya-tanya juga. Miskinkah penduduk di sana? Bukankah Pulau Perhentian antara tempat perlancongan yang terkenal?

Takjub dengan kejernihan air yang menembusi ke dasar lautan

Bila ke sana barulah tahu keadaan sebenar. Allah, walaupun Pulau Besar dan Pulau Kecil hanya berhadapan sahaja, namun pembangunannya jauh berbeza. Di Pulau Besar, segala pembangunan untuk pelancongan dibuat. Malamnya hidup, hotelnya cantik dan segalanya nampak indah. Di Pulau Kecil, sesuatu yang sangat berbeza. Hotelnya kayu, nak guna air pun kena bergilir. Kalau semua bilik menggunakan air sekaligus, alamatnya tidak ada airlah kami semua. Paling menyeksakan adalah waktu 'peak hour'. Aku hairan. Bagaimana boleh wujud satu pembangunan yang begitu tidak seimbang walaupun kedua-dua pulau itu jaraknya hanya sekangkang kera. Persoalanku terus hanyut dalam arus fikiran tanpa jawapan.

Bahan asas untuk diagihkan kepada penduduk miskin.

Keadaan rumah penduduk di sana

Keesokan harinya, dipandu oleh salah seorang orang pulau, kami bergerak dari satu rumah ke satu rumah, mengagihkan bahan asas kepada penduduk seperti beras, tepung, gula, dan minyak. Berdasarkan pemerhatianku, kehidupan mereka susah, hanya bergantung kepada pendapatan sebagai nelayan dan juga pekerjaan lain dalam bidang pelancongan. Mereka nyata gembira dengan bantuan yang diberi.


"Terima kasihlah ya. Alhamdulillah, dah tak payah beli beras bulan ni." Kata seorang bapa yang menerima bantuan kami. Kegembiraannya jelas terpancar di wajah. Aku tersenyum, bahagia dapat menbahagiakan orang lain.

Kami berkunjung ke sebuah rumah yang didiami oleh seorang nenek tua bersama anak perempuan dan menantunya, memberi bantuan bahan keperluan asas, juga bantuan kesihatan. Disebabkan Dr. Tajuddin sibuk di rumah pesakit lain, maka kamilah pelajar perubatan yang mengambil alih tugasnya, membantu sekadar mampu, berdasarkan pengetahuan yang masih cetek dahagakan ilmu.


Mujurlah ada Kak Farah bersama, pelajar tahun akhir perubatan. Si nenek menghidap osteoporosis, satu keadaan yang mana ketumpatan tulang semakin rendah disebabkan kurangnya penyerapan mineral ke dalam tulang, selari dengan peningkatan usia dan menopause (putus haid). Sesuatu keadaan yang bukan asing bagi wanita terutamanya mereka yang sudah berusia. Alhamdulillah, sesi konsultasi berjalan dengan lancar.

Bersambung...

No comments: