Saturday, 6 July 2013

Ujian itu satu nikmat.

"Kami tidak membebani satu diri melainkan menurut kesanggupannya, dan pada sisi Kami ada satu Kitab yang berbicara dengan benar, dan mereka tidak dianiaya." 
[Al-Mukminun : 62]

Ujian.

Setiap manusia pasti diuji. 
Muda atau tua.
Lelaki atau wanita.
Berat atau ringan.
Susah atau senang.

Ujian itu satu kepastian.

"Apakah kamu mengira kamu akan masuk ke syurga, pada hal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan belum nyata orang-orang yang bersabar."
[Al-Imran : 142]

Yang membezakan ujian antara manusia adalah mengikut kemampuan mereka. Subhanallah, Maha Suci Allah, yang Maha Adil terhadap hamba-hamba-Nya. Walaupun setiap hamba diuji brbeza-beza namun tiada seorang pun antara kita yang teraniaya.

Ujian.
Satu cara Allah menunjukkan kasih sayang-Nya.
Satu cara Allah menunjukkan kekuasaan-Nya.
Satu cara Allah membawa kita lebih dekat dengan-Nya.

"Ujian ni satu nikmat pada kita. Allah nak panggil kita lagi dekat dengan Dia. Nak suruh kita lagi kuat ingat pada Allah, lagi dekat dengan Allah. Sabar, kunci untuk dapat pahala lebih banyak lagi bila mana kita ditimpa ujian. Allah nak bagi pahala lagi banyak la tu." -Ustaz Dusuki Abd Rani-


Ujian mendekatkan manusia dengan Sang Pencipta. Ingatlah wahai diri, walau sebesar mana ujian yang menimpa, sesuangguhya satu perkara yang pasti, kenikmatan dan ujian itu juga datang dari sumber yang sama, iaitu pemegang takdir, penguasa alam semesta, yang memegang hati setiap manusia, Allah Azza Wajalla.

Jangan kita berputus asa dengan ujian yang menimpa. Jangan pula putus harap dengan rahmat Allah. Sesungguhnya itulah tipu daya syaitan yang menyesatkan.

Hati manusia. 
Lubuk paling dalam, penuh rahsia.
Allahlah yang memegang hati manusia. Dia jugalah yang mengetahui setiap perkara yang terlintas dalam hati kita, hatta sebesar zarah.
Dan ketahuilah, walau apa pun yang dihajati manusia untuk berlaku pada kita, semuanya tidak akan berlaku tanpa izin Allah yang Maha Esa.

Ya Allah, terima kasih atas ujian ini.
Menyedarkan jiwa hamba ini betapa besarnya kekuasaan-Mu.
Betapa agungnya kalam suci Mu.
Betapa indah dan nikmatnya nilai ukhuwah di atas nama-Mu.
Memanggil kami untuk kembali mencari pengharapan dan kembali kepada Mu.
Terimalah solat dan sabar kami, 
Sebagai pemberat timbangan di akhirat nanti.
Amin ya Rabb.


Semoga Allah merahmati insan-insan yang sentiasa membantu dan mendoakan yang lain, insan-insan yang banyak  memberi manfaat kepada makhluk di sekelilingnya. Amin.

"Apabila ujian melanda, 
Ingatlah bahawa itu panggilan Allah,
untuk kita ingat pada-Nya.

Pujuk hati.
Itu adalah kebaikan,
Yang datang dalam bentuk kepahitan.

Ubat mujarab untuk kita,
Yang sering kehilangan rasa kehambaan."

-Ustaz Pahrol Mohamad Juoi-

No comments: