Friday, 12 July 2013

Relief Mission Pulau Perhentian [2/3]

Tiba-tiba telefonku berdering.

"Kina kat mana? Kami tak cukup glucostrip." Kedengaran suara Zayana, sahabat seperjuangan di hujung talian. Nampaknya kumpulan lagi satu yang telah membuat base untuk check up berdekatan dengan tempat penginapan kami menghadapi sedikit kesulitan.

Allah, nak bagitahu macam mana. Aku sendiri tidak pasti di mana kedudukan kami memandangkan kedudukan rumah yang tidak tersusun, memang menyukarkanku untuk memberi direction secara tepat. Tambahan pula aku memang susah nak ingat jalan.

"Err, alamak Zay. Tak sure la kat mana. Kitorang dah nak habis dah ni. Sat lagi kina datang hantarkan." Aku menjawab sebelum mematikan talian. Selepas melawat pesakit terakhir di rumahnya, aku dan beberapa sukarelawan yang lain bergegas ke base untuk membantu.

Ustaz Riduan diperiksa oleh Dr Faizah. Pejuang juga kena sihat tubuh badan! 

Ketika kami sampai di base, beberapa orang penduduk singgah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Aku terus mengambil posisi untuk membuat pemeriksaan gula dalam darah.

"Jaga-jaga. Make sure pakai glove. Kat sini HIV tinggi." Ustaz Riduan separa berbisik.
"Tinggi macam mana tu ustaz?"
"Kalau ikut rekod kesihatan hospital, dalam 60 kes setiap minggu."

60 per week?!
Terbeliak mata! O.O
Kata ustaz, perkara ini bukanlah suatu kehairanan memandangkan ramai antara penduduk bekerja dalam sektor pelancongan di Pulau Besar yang mana arak memang senang didapati, ditambah pula pelancong-pelancong yang datang memang ramai yang tidak 'cukup kainnya'. Memang sentiasa terdedah dengan fitnah dunia. Ditambah pula kebanyakan penduduk pulau agak kurang penghayatan agamanya. Aku hanya mengangguk. Terkejut dengan berita yang baru dikhabarkan.Pada sebelah petangnya, Ustaz Riduan membawa kami pusing-pusing pulau dan snorkeling. Pulau Perhentian memang terkenal dengan perairannya yang bersih lagi cantik. Subhanallah, hatiku tidak putus-putus memuji kebesaran Ilahi. Jika begini indahnya ciptaan-Nya, pasti Penciptanya lebih-lebih lagi. Allahu Allah. Moga dapat bertemu wajah dengan Sang Pencipta di akhirat sana, amin.


"Kesian budak-budak tahfiz ni. Asyik tak senang duduk ja." Kata salah seorang rakan sewaktu kami berhenti ke check point terakhir untuk snorkeling. Di check point terakhir ini terdapat air mata air yang segar dan kebanyakan pelancong datang untuk mandi selepas penat menjelajah dunia laut di enam check point lain. Kalau kami yang wanita ni pun tak senang duduk, apatah lagi yang lelaki.

Bersambung...

No comments: