Sunday, 28 April 2013

Kenapa kita berbeza??

Bismillahirrahmanirrahim..
Semoga setiap hari yang mendatang lebih baik dari semalam.

Lagi 7 hari sebelum hari yang ditunggu-tunggu tiba.
5 Mei 2013, satu hari yang bakal mengukir sejarah.
PRU paling mendebarkan dalam sejarah Malaysia, negara tercinta.

Ramai antara kita yang sudah menampakkan 'warna'nya.
Ada hijau, biru tua, biru muda, merah dan sebagainya.
Kadang-kadang aku tertanya-tanya, kenapa kita berbeza?

Teringat ceramah Ustaz Hasrizal sewaktu PUISI 2012. 
Semua perkara yang manusia lakukan, berpaksikan kepada neraca fikirannya.
Contohnya dua lelaki yang menangis. Lelaki A menangisi pemergian Syeikh Ahmad Yassin, manakala lelaki B pula menangisi kekalahan Felix kepada Mawi.
Kedua-duanya menangis tetapi atas sebab yang berbeza.

B sangat mengagumi kelunakan suara Felix. Kekalahan beliau mungkin menyebabkan suara lunak itu tidak lagi berkumandang di corong-corong radio. Bukan itu sahaja, segala duit yang telah dilaburkan untuk mengundi Felix dan membeli tiket ke Akademi Fantasia dirasakan sia-sia. Jadi B menangisi kekalahan itu yang dirasakannya kerugian yang amat besar.

Sementara itu A pula seorang yang amat mengagumi Syeikh Ahmad Yassin. Pejuang hebat itu bukan sahaja kaya dengan ilmu agama, malah kata-katanya mampu membakar semangat juang sesiapa sahaja yang mendengarnya. Pemergiannya itu bukan sahaja bermakna hilangnya satu gedung ilmu yang amat berharga, tetapi juga bermakna hilanglah dunia akan seorang ulama' besar yang sangat dikasihi. Jadi A menangisi pemergian Syeikh Ahmad Yassin.

Nampak perbezaannya?
Kedua-duanya menangis, tetapi atas asbab yang berbeza, mengikut apa yang penting, atau prioriti buat mereka. 

Begitu juga dengan kita. Segala tindak tanduk dan pilihan kita menjurus kepada neraca pemikiran dan pandangan kita.
Jika neraca pemikiran kita adalah keberkatan dan keredhaan Allah, begitulah juga tindak tanduk kita, akan menjurus kepada matlamat yang sama dan begitulah sebaliknya.
Tindak tanduk kita mencerminkan pemikiran kita, dan software yang ada dalam diri kita, yang memandu kita dalam membuat sebarang keputusan.

Berbalik pula kepada isu yang sedang panas sekarang. Walau apa pun 'warna' kita, pastikan kita mempunyai perisian (software) yang betul. Biarlah perisian itu perisian yang bermatlamatkan Allah dan Rasul-Nya supaya setiap keputusan dan tindakan kita tidak sia-sia.

Wallahu a'lam.

ps : Another escapism from medical world. ^^ Selamat menghadapi peperiksaan semua. Semoga Allah memberkati masa kita. Amin ya rabb.

2 comments:

ina said...

hai kinah!

Khazinatul Asrar said...

Hi ina! Hehe.. lama dah tak dengaq kabaq kan! :p