Wednesday, 17 April 2013

..Hakikat Kehidupan..

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Allah yang Maha Cantik perancangannya, susun aturnya dalam mengatur perjalanan hidup kita sejak berada di dalam rahim ibu kita sehinggalah ke saat ini. Alhamdulillah.

Kadang sambil merenung alam ciptaan Allah yang indah di bumi Shamrock ini, saya termenung sendirian, meniti semula lipatan sejarah, bermula sejak mula menjengah ke dunia sehinggalah ke saat ini. MasyaAllah, tidak terkata betapa banyaknya nikmat yang Allah dah berikan. 

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedang kamu tidak tahu."

(Al-Baqarah : 216)

Benarlah Allah lah sebaik-baik perancang dan penyusun atur kehidupan kita. Berapa banyak perkara yang kita rancang tetapi tidak menjadi. Kita hamba yang lagi terbatas pandangannya terhadap masa depan berdukacita atas kehancuran perancangan yang telah sekian lama dibuat. Tetapi dengan penuh kasih sayang dan berhikmah, akhirnya Allah gantikan pula dengan sesuatu yang tidak pernah kita jangka, yang sungguh, itu lebih baik daripada yang sebelumnya. Saat itu barulah tersingkap betapa besarnya hikmah yang Allah berikan di dalam setiap ujian yang Allah berikan. Alhamdulillah, Maha Suci Allah atas segala kekuasaan-Nya yang sangat halus dalam menunjukkan kepada setiap hamba-Nya bahawa Dialah yang berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. Subhanallah.


Every cloud has a silver lining. 
Sungguh, kehidupan itu satu tarbiyah direct daripada Allah.

Tidak perlu kita pergi jauh atau melihat dalam kehidupan orang lain untuk menghayati bukti kekuasaan Allah ini. Luangkanlah sedikit masa untuk membuka kembali lipatan sejarah kita, telitilah dan ambillah ibrah yang telah Allah sediakan sepanjang perjalanan kehidupan kita. Semoga dengan itu, hari ini akan lebih baik dari semalam, dan esok lebih baik dari hari ini, insyaAllah. 


No comments: