Tuesday, 29 January 2013

Tulislah!

Bismillahirrahmanirrahim...

Setelah lama berfikir panjang, Alhamdulillah, Allah kurniakan kekuatan untuk menulis. Bagi sesetengah orang, menulis bukanlah sesuatu yang susah. Idea kadang datang mencurah-curah. Bagi sesetengah yang lain pula, banyak pula alasannya.

Sibuk.

Malas.

Takde idea??

Aku juga seperti mereka suatu ketika dahulu. Pada hematku, semua orang ada caranya yang tersendiri. Tetapi aku memilih untuk menulis kerana tulisan adalah salah satu benda yang mampu kekal lama, lebih kekal dari hayat penulisnya.

Saudaraku, tulislah! (Seruan kepada diri sendiri juga). Kenapa?

Kerana menulis itu mencerdaskan minda. Kerana menulis itu menzahirkan keberanian, Kerana menulis itu melatih diri menjadi lebih kritis dalam melontarkan idea dan pandangan. Tidak perlu punya kosa kata sehebat Sasterawan Negara, A. Samad Said, barulah nak mengangkat pena.

Ketahuilah.

Tulisan itu kadang senjata.

Tulisan itu kadang pelembut jiwa.

Tidak kurang juga peranannya dalam menggoncang dunia.

Tulislah! Dan tulislah dengan mata hatimu. Kerana hanya hati mampu menyentuh hati.
"Ya Allah, sesungguhnya aku memilih jalan ini kerana-Mu Ya Allah. Jadikanlah tulisan-tulisan kami sebagai pendekat kami kepada-Mu, sebagai salah satu saham di akhirat sana. Jadikanlah tulisan kami tulisan yang mendekatkan manusia kepada-Mu dan jauhkanlah kami daripada menulis perkara-perkara yang menjauhkan kami dari Mu. Ya Allah, hanya keberkatan-Mu yangkami cari. Maka rahmatilah kami Ya Allah. Hanya kepada-Mu tempat kami memohon." Amin.


No comments: